Meteen naar de inhoud

Gevlinderde kip BBQ recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 18, 4-8-2021

Kip, wie houdt er nou niet van! Dat dacht ik al, weinig van ons. Dit veelzijdige stuk vlees komt in deze bereiding ook weer top uit de test. Wil je dus eens wat anders? Probeer dan zeker dit gevlinderde kip BBQ recept. Werkelijk heel makkelijk om klaar te maken en oooh zo lekker!

Wat houdt gevlinderde kip precies in?

Het vlinderen van de kip doe je eigenlijk maar met 1 reden. Dat is hoofdzakelijk zodat je de hele kip gelijkmatig kan garen op de BBQ. Doordat je de borst, poten en vleugels eigenlijk op een gelijke hoogte legt, krijgen alle onderdelen op elk gegeven moment evenveel warmte en wordt alles dus uniform gaar. Op het moment dat je de kip in zijn geheel gaart heb je nog wel eens de kans dat er gedeeltes droog worden, dit willen we natuurlijk absoluut niet. Gevlinderde kip wordt in de BBQ wereld vaak ook roadkill chicken genoemd aangezien het net lijkt of de kip overreden is door een auto of vrachtwagen.

Waar begin je bij dit gevlinderde kip bbq recept?

Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.

Een hele scharrel kip

De reden dat wij hier voor een scharrel kip kiezen is omdat deze allereerst veel beter zijn van smaak dan de reguliere kip van de supermarkt. Ten 2e hebben deze kippen veel meer de ruimte gehad om te leven en is dit dus beter voor de flora en fauna. Je proeft dit ook gewoon terug in de kip!

BBQ rub/kruiden

Wij hebben tijdens deze bereiding 2 kippen klaar gemaakt. 1 Kip hebben we gerubt/gekruid met The Hulk BBQ Rub en de andere met Sunny Stuff BBQ Rub. Beide dry rubs gaan uitstekend op kip. Mocht je iets meer van een pitje houden dan is The Hulk de uitgelezen keuze hier. Sunny stuff heeft meer smaken uit de Arabische keuken welke ook erg lekker zijn maar iets minder pittig!

Kersen rookhout

Voor de bereiding van deze kip hebben we gekozen voor onze kersenhout rook snippers in combinatie met de RVS smokerbox. Deze geven net die extra BBQ smaak aan het gerecht en dat is het toch altijd wel waard!

Stap 1, De kip vlinderen. 

In stap 1 is het de bedoeling dat we het rugbot van de kip gaan verwijderen. Leg de kip op zijn buik en knip met een keukenschaar langs het rug bot zoals op onderstaande foto. Je mag dit in zijn geheel verwijderen. 
gevlinderde kip BBQ

Stap 2, Kip openduwen en spier voor borstbeen insnijden

Nadat je het rug bot hebt verwijderd duw je de kip wat open en is het tijd om een klein sneetje te maken op de plek waar ik op onderstaande foto met mijn mes naar wijs. 
gevlinderde kip BBQ

Stap 3, Borstbeen vrijmaken en verwijderen

Nadat je een sneetje hebt gemaakt en de beide kanten van de kip naar buiten duwt zoals op onderstaande 1e foto zie je dat het borstbeen tevoorschijn komt. Je zorgt daarna dat je met je duim het bot verder vrij maakt zoals op de 2e foto. Nadat je dit gedaan hebt kan je het borstbeen geheel verwijderen. 
gevlinderde kip BBQ
butterflied chicken

Stap 4, et voilà, gevlinderde kip! 

Je zal merken dat als je het borstbeen hebt verwijderd de kip in zijn geheel veel soepeler is. Je kan hem nu dus met de binnenkant naar beneden leggen en gefeliciteerd! Je hebt zojuist een kip gevlinderd. 
butterflied chicken

Stap 5, Kip kruiden

Nadat de kip is gevlinderd is het tijd om deze te kruiden. Zorg dat je de kruiden rub niet alleen aanbrengt op de huid maar ook hieronder. Als je voorzichtig met je vingers de huid wat optilt zal je merken dat je ruimtes kan maken en hier het vlees dus ook apart kunt kruiden. Vaak zie je namelijk bij kip dat als je alleen de huid kruid de kip ansicht niet veel smaak bevat. Dit probleem tackelen we dus op deze manier! Laat de kruiden het liefst 24 uur of op zijn minst 2-3 uur in de koelkast in het vlees trekken. 
butterflied chicken

Stap 6, BBQ fase

Nadat de BBQ rub goed in de kip is getrokken is het tijd om deze uit de koelkast te halen en 20 minuten op kamertemperatuur te laten komen. We steken de BBQ aan op 170 graden keteltemperatuur en maken de BBQ klaar voor indirecte bereiding. Het is dus belangrijk dat de kip gedurende de bereiding niet boven de kolen komt te liggen. De totale bereidingstijd is ongeveer 60 minuten op deze 170 graden. Om er zeker van te zijn dat de kip gaar is kan je een kernthermometer gebruiken en bij 75 graden Celsius is de kip klaar. 
op de bbq indirect

Stap 7, Genieten

Hoppa! Na het bereiken van 75 graden kerntemperatuur is het tijd de kip van de BBQ te verwijderen en deze een 10 minuten te laten rusten zodat het vocht goed in het vlees terug kan trekken. Je zal versteld staan hoe mals en hoeveel vocht de kip nog bevat na deze bereiding. Geniet ervan! Trouwens heerlijk om te eten in combinatie met onze Amerikaanse coleslaw en mac and cheese.
The hulk butterflied chicken

Mocht je bovenstaand gevlinderde bbq kip recept of roadkill chicken recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via social media! We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt! 

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Mocht je het nu interessant vinden om meer te weten te komen over de kruiden die we gebruiken. Kijk dan eens op de blog die we hebben geschreven over onze BBQ rubs & sauzen! Of ben je niet zo van lezen? Kijk dan gelijk naar ons dry rub actie pakket.

Ben je benieuwd naar andere recepten dan deze kip? Kijk dan eens naar onze Knapperige Buikspek, Tomahawk, Diamanthaas, Picanha, Bavette Rollade, Pulled Beef Bagels of Shotgun Shells. Weer eens wat anders als anders!

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.

En denk eraan,

Turn don’t Burn

Gevlinderde kip BBQ recept

Heerlijke makkelijk te bereiden gevlinderde kip. Weer eens wat anders als beer-can-chicken
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord gevlinderde kip, gevlinderde kip BBQ, gevlinderde kip bbq recept, gevlinderde kip recept
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 2 uur
Porties 2
calorieën 600kcal
Kosten 10

Uitrusting

 • BBQ
 • kernthermometer
 • Houtskool
 • kersenrookhout

Ingrediënten

 • 1 hele scharrelkip
 • 3 eetlepels BBQ Rub

Instructies

 • De kip vlinderen. 
  In stap 1 is het de bedoeling dat we het rug bot van de kip gaan verwijderen. Leg de kip op zijn buik en knip met een keukenschaar langs het rug bot zoals op onderstaande foto. Je mag dit in zijn geheel verwijderen. 
  gevlinderde kip BBQ
 • Kip openduwen en spier voor borstbeen insnijden
  Nadat je het rug bot hebt verwijderd duw je de kip wat open en is het tijd om een klein sneetje te maken op de plek waar ik op onderstaande foto met mijn mes naar wijs. 
  gevlinderde kip BBQ
 • Borstbeen vrijmaken en verwijderen
  Nadat je een sneetje hebt gemaakt en de beide kanten van de kip naar buiten duwt zoals op onderstaande 1e foto zie je dat het borstbeen tevoorschijn komt. Je zorgt daarna dat je met je duim het bot verder vrij maakt. Nadat je dit gedaan hebt kan je het borstbeen geheel verwijderen. 
  gevlinderde kip BBQ
 • et voilà, gevlinderde kip! 
  Je zal merken dat als je het borstbeen hebt verwijderd de kip in zijn geheel veel soepeler is. Je kan hem nu dus met de binnenkant naar beneden leggen en gefeliciteerd! Je hebt zojuist een kip gevlinderd. 
  butterflied chicken
 • Kip kruiden
  Nadat de kip is gevlinderd is het tijd om deze te kruiden. Zorg dat je de kruiden rub niet alleen aanbrengt op de huid maar ook hieronder. Als je voorzichtig met je vingers de huid wat optilt zal je merken dat je ruimtes kan maken en hier het vlees dus ook apart kunt kruiden. Vaak zie je namelijk bij kip dat als je alleen de huid kruid de kip ansicht niet veel smaak bevat. Dit probleem tackelen we dus op deze manier! Laat de kruiden het liefst 24 uur of op zijn minst 2-3 uur in de koelkast in het vlees trekken. 
  butterflied chicken
 • BBQ fase
  Nadat de BBQ rub goed in de kip is getrokken is het tijd om deze uit de koelkast te halen en 20 minuten op kamertemperatuur te laten komen. We steken de BBQ aan op 170 graden keteltemperatuur en maken de BBQ klaar voor indirecte bereiding. Het is dus belangrijk dat de kip gedurende de bereiding niet boven de kolen komt te liggen. De totale bereidingstijd is ongeveer 60 minuten op deze 170 graden. Om er zeker van te zijn dat de kip gaar is kan je een kernthermometer gebruiken en bij 75 graden Celsius is de kip klaar. 
  op de bbq indirect
 • Genieten
  Hoppa! Na het bereiken van 75 graden kerntemperatuur is het tijd de kip van de BBQ te verwijderen en deze een 10 minuten te laten rusten zodat het vocht goed in het vlees terug kan trekken. Je zal versteld staan hoe mals en hoeveel vocht de kip nog bevat na deze bereiding. Geniet ervan! Trouwens heerlijk om te eten in combinatie met onze Amerikaanse coleslaw en mac and cheese.
  The hulk butterflied chicken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.