Meteen naar de inhoud

Triple bacon-cheese BBQ burger

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 17, 2-8-2021

Wat een monster is dit zeg! Wil jij graag een BBQ burger maken? En ben je op zoek naar een mooi recept? Zoek dan niet verder want dit is echt een geweldenaar. Erg simpel om te maken en heel gemakkelijke fine te tunen zoals jij dat zelf graag wil!

Triple bacon-cheese burger.

Al sinds mens heugenis worden er broodjes hamburger gemaakt in allerlei verschillende soorten maten en met een breed scala aan producten. Het mooie van een hamburger is dat je eindeloos kunt combineren en dat een toevoeging van een bepaald random product ook nog vaak goed uitpakt!

Wij maken in deze bereiding de hamburger klaar op de BBQ. Mocht je deze nou niet tot je beschikking hebben dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om deze in de koekenpan of in de oven te bereiden. Mogelijkheden in overvloed.

Wij hebben in dit recept zelf gekozen voor een variant op de wel bekende quarter pounder van de MCdonalds. Heel simpel: vlees, kaas, ui en saus. Nu heeft onze variant natuurlijk veel meer smaak en gaan we je onderstaand vertellen waarom.

Waar begin je met het maken van deze BBQ burger?

Je hebt voor dit gerecht maar een aantal ingrediënten nodig. Ik ga ze hier even voor je onder elkaar zetten.

Rundergehakt

Als basis voor dit BBQ gerecht heb je rundergehakt nodig. Kies hier niet de magere variant want mager vlees betekend snel taai of stug. Vet komt uiteindelijk de malsheid van de burger ten goede en dit willen we natuurlijk. Ga je naar de supermarkt, haal dan dus de normale variant van het rundergehakt. Mocht je naar de slager gaan voor het gehakt, vraag dan naar rundergehakt met minimaal 20-25% vet. De slager weet dan voldoende.
 

Ontbijtspek of bacon

We willen graag uitgebakken spek of bacon plakjes / strookjes toe voegen aan onze burger als garnering. Wij hebben voor lange smalle stroken gekozen maar je mag hier werkelijk kiezen voor wat je zelf het makkelijkst of mooist vindt.

 

Ui

Als je een BBQ burger gaat maken mag er natuurlijk geen ui ontbreken. We gebruiken voor de bereiding van deze hamburger witte uien. Deze hebben namelijk in tegenstelling tot de rode uien wat meer pit en dat vinden we juist wel lekker in dit gerecht.

 

Kaas

Dit is waar het variëren van smaken echt begint en waar de mogelijkheden eindeloos zijn. Wij hebben bij onze triple bacon-cheese burger gekozen voor cheddar kaas welke een laag smeltpunt heeft en dus perfect is als je gesmolten kaas op je burger wil hebben. De vuistregel is eigenlijk hoe jonger de kaas hoe beter die smelt. Andere kazen die perfect zijn voor op een BBQ burger zijn bijvoorbeeld: gruyère, mozzarella, manchego of goudse kaas.

BBQ Rub/Kruiden

Bij deze bereiding hebben we gekozen voor de Pink Devil BBQ Rub. Deze dry rub met gerookte knoflook komt erg goed tot zijn recht op de burger en zorgt voor een heerlijke smaak.

BBQ Saus

We gebruiken om onze BBQ burger af te maken een BBQ saus genaamd Innocent Blood BBQ Saus. Deze zoet en rokerige saus maakt de burger perfect af en doet het vele malen beter als gewone ketchup of curry.

Stap 1, Gehaktmix maken. 

Als eerste stap begin je met het maken van de gehakt mix. Je mixed hier het rundergehakt samen met de BBQ Rub/kruiden. Je mengt dit met elkaar door totdat je een geheel hebt zoals op onderstaande foto. 
BBQ burger maken

Stap 2, Burgers vormen

Nadat je het gehakt hebt gekneed is het tijd om burgers te maken. In ons geval gaan we voor een triple bacon-cheese burger en gaan we dus voor dunne burgers van ca 1,5cm dikte. Je kan hier natuurlijk altijd kiezen om deze wat dikker te maken en er bijvoorbeeld minder van op je broodje te doen. 

BBQ burger maken

Stap 3, bacon, burgers en ui bakken 

Nadat je de burgers hebt gevormd is het tijd om deze samen met de bacon en ui te bakken op de BBQ. Je doet dit boven een direct vuur met een keteltemperatuur van ongeveer 180-200 graden. Bak deze componenten totdat ze volledig gaar zijn. 
BBQ burger maken

Stap 4, BBQ fase 

Op het moment dat je de burgers op beide kanten hebt gebakken is het tijd om deze te verplaatsen naar de plek in je BBQ waar je geen directe verhitting hebt, dus weg van de kolen. Dit is het moment dat je de kaas op de burger legt. Vervolgens leg je de broodjes met de binnenkanten naar beneden op het gedeelte boven de kolen om zo deze mooi knapperig te maken van binnen. Je doet vervolgens de BBQ dicht zodat de kaas kan smelten door de indirecte hitte van de BBQ. Let wel op, je broodjes kunnen erg hard gaan en zijn vaak snel klaar. 

broodjes en kaas op de burger

Stap 5, opbouw fase

Op het moment dat je broodje mooi knapperig is van binnen en de kaas gesmolten is bouw je de hamburger op. Wij beginnen altijd eerst met een laag saus en bouwen dan vervolgens de burgers op met de bacon en gebakken ui als laatste. Je krijgt dan een hamburger zoals op onderstaande foto. Mocht je nou niet zo’n fan zijn van kaas of onderstaand een beetje overkill vinden kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de bovenste burger te voorzien van kaas. Wij zijn er in ieder geval niet vies van en vonden deze BBQ burger echt heerlijk! 
Hamburger klaar

Wij hopen dat je net zo genoten hebt van deze Triple bacon-cheese BBQ burger als dat wij hebben gedaan. Mocht dit nou zo zijn laat het ons dan weten via de website of de verschillende social media kanalen! Wij vinden het namelijk zeker net zo belangrijk om te weten te komen wat anderen van onze recepten vinden!

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden! 

Ga je nou deze of een andere BBQ burger maken en ben je benieuwd naar de gebruikte kruiden en saus uit dit gerecht kijk dan eens naar onze BBQ rubs en sauzen. We hebben een breed assortiment met allerlei soorten smaken beschikbaar! 

Mocht je nou benieuwd zijn naar andere ideeën voor heerlijke BBQ gerechten Kijk dan eens naar onze BBQ recepten pagina of een van de volgende recepten! Chickenwings, Moink balls, ABT’s, Nacho’s, Shotgun Shells of Kiplollies. Net even anders als anders! 

Smakelijke groet,

Turn don’t Burn

BBQ triple Bacon-cheese burger

Lichtelijk overkill maar wel vet lekker! Probeer hem nu of varieer eindeloos in dit BBQ burger recept.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord BBQ burger, BBQ burger maken, BBQ hamburger, Burger BBQ, Burger maken BBQ, Cheeseburger BBQ, hamburger bbq, hamburger bbq maken, hamburger met bacon en kaas bbq, Triple Cheeseburger
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 4 personen
calorieën 700kcal
Kosten 15 euro

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt met minimaal 25% vet
  • 1 pakje bacon of ontbijtspek
  • 1 grote Ui
  • 1 pakje cheddar kaas
  • 4 eetlepels BBQ Rub naar keuze
  • 150 ml BBQ saus

Instructies

  • Gehaktmix maken. 
    Als eerste stap begin je met het maken van de gehakt mix. Je mixed hier het rundergehakt samen met de BBQ Rub/kruiden. Je mengt dit met elkaar door totdat je een geheel hebt zoals op onderstaande foto. 
    BBQ burger maken
  • Burgers vormen
    Nadat je het gehakt hebt gekneed is het tijd om burgers te maken. In ons geval gaan we voor een triple bacon-cheese burger en gaan we dus voor dunne burgers van ca 1,5cm dikte. Je kan hier natuurlijk altijd kiezen om deze wat dikker te maken en er bijvoorbeeld minder van op je broodje te doen. 
    BBQ burger maken
  • Bacon, burgers en ui bakken 
    Nadat je de burgers hebt gevormd is het tijd om deze samen met de bacon en ui te bakken op de BBQ. Je doet dit boven een direct vuur met een keteltemperatuur van ongeveer 180-200 graden. Bak deze componenten totdat ze volledig gaar zijn. 
    BBQ burger maken
  • BBQ fase 
    Op het moment dat je de burgers op beide kanten hebt gebakken is het tijd om deze te verplaatsen naar de plek in je BBQ waar je geen directe verhitting hebt, dus weg van de kolen. Dit is het moment dat je de kaas op de burger legt. Vervolgens leg je de broodjes met de binnenkanten naar beneden op het gedeelte boven de kolen om zo deze mooi knapperig te maken van binnen. Je doet vervolgens de BBQ dicht zodat de kaas kan smelten door de indirecte hitte van de BBQ. Let wel op, je broodjes kunnen erg hard gaan en zijn vaak snel klaar. 
    broodjes en kaas op de burger
  • Opbouw fase
    Op het moment dat je broodje mooi knapperig is van binnen en de kaas gesmolten is bouw je de hamburger op. Wij beginnen altijd eerst met een laag saus en bouwen dan vervolgens de burgers op met de bacon en gebakken ui als laatste. Je krijgt dan een hamburger zoals op onderstaande foto. Mocht je nou niet zo’n fan zijn van kaas of onderstaand een beetje overkill vinden kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de bovenste burger te voorzien van kaas. Wij zijn er in ieder geval niet vies van en vonden deze BBQ burger echt heerlijk! 
    Hamburger klaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.