Meteen naar de inhoud

Zelfgemaakte pindasaus recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

Welkom op ons recept voor een heerlijke licht pittige zelfgemaakte pindasaus. We gaan je in een aantal korte stappen laten zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om zelf je pindasaus of satésaus te maken en daarnaast heeft het zelf maken toch ook wel weer wat. Ik vind het in ieder geval vele malen lekkerder dan de kant en klare satésaus van de supermarkt. Dit zelfgemaakte pindasaus recept kan bijvoorbeeld perfect op ons kipspiesen BBQ recept of je kan het natuurlijk lekker klassiek gebruiken bij je frietjes om in te dippen.

Waarom nou zelfgemaakte pindasaus maken?

Je kan dus uiteindelijk in een handomdraai een pindasaus in elkaar draaien zonder daar al te veel moeite voor te doen. Op deze manier weet je precies welke ingrediënten je gebruikt en hoef je dus niet bang te zijn voor alle conserveringsmiddelen die worden gebruikt in de pindasaus die je een jaar lang in je voorraad kast kunt bewaren. Want zeg nou zelf, we hoeven niet allemaal #fitlife guru’s te zijn maar een beetje weten wat je naar binnen werkt is toch wel lekker.

Waar begin je bij dit recept?

Om een zelf gemaakte pindasaus te maken heb je allereerst een klein steel pannetje nodig, ervan uitgaande dat je dus geen saus maakt voor een heel leger. Mocht dit wel het geval zijn kan je een grotere pan pakken. Daarnaast heb je de volgende ingrediënten voor ongeveer 4-6 personen nodig.

0,5 liter halfvolle melk
4 eetlepels pindakaas (ik gebruik hier 100% pindakaas van de supermarkt)
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel ketchup
2 theelepels smokey sriracha of willekeurige sambal (deze stap wordt gebruikt om de pindasaus wat pittig te maken, wil je dit niet dan kan je dit beter weglaten).

Stap 1, Melk verwarmen

Je begint door de 0.5 liter melk op te warmen in de steelpan. 
melk aan de kook brengen

Stap 2, Pindakaas toevoegen

Voeg de pindakaas toe en roer deze door de melk heen. 

zelgemaakte pindasaus pindakaas toevoegen

Stap 3, ketchup, ketjap en smokey sriracha toevoegen

Nadat je de pindakaas hebt doorgeroerd voeg je de ketchup, ketjap en smokey sriracha toe. Dit mag in willekeurige volgorde. Je roert vervolgens de saus door totdat deze licht suddert. Je zal zien dat naar verloop van tijd (ca. 10 minuten) de saus wat steeds dikker wordt en dat de pindakaas een emulsie begint te vormen met de melk en andere ingrediënten. Het mooie van het zelf maken van je saus is dat je dus hier ook kunt bepalen hoe dik je de saus wil hebben. Vind je hem nog niet dik genoeg? Laat hem dan simpelweg wat langer op het vuur staan. Vergeet niet te roeren want het is natuurlijk zonde als je saus aankoekt en verbrand. 
zelgemaakte pindasaus ketchup
Smokey sriracha toevoegen
ketjap toevoegen

Stap 4, opdienen van je pindasaus

Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt kan je het opdienen. In ons geval doen wij dit in combinatie met ons kipspiesen recept, wat gefrituurde uitjes en cassave kroepoek! Zo zie je maar weer, lekker hoeft echt niet moeilijk te zijn! 

opdienen met pindasaus

Mocht je de zelfgemaakte pindasaus nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via social media. We zijn erg benieuwd wat je er van vindt. Ben je nou naast pindasaus ook benieuwd naar andere sauzen die erg lekker zijn bij verschillende BBQ gerechten kijk dan eens op onze blog over BBQ Rubs & Sauzen. Hier lees je veel meer over de verschillende mogelijkheden! 

Mocht je nu interesse hebben naar een van onze vele andere BBQ recepten die we hebben gemaakt? Kijk dan eens naar onze gevlinderde kip, kiplollies, buikspek, picanha, tri-tip, bife de tira en pulled pork en beef recepten. Er zit vast en zeker iets lekkers voor je tussen! 

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen wij het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Zelfgemaakte pindasaus recept

Dit zelfgemaakte pindasaus recept is licht pittig en om je vingers bij af te likken. Gaat er goed in combinatie met ons kipspiesen recept!
Gang Bijgerecht
Keuken Chinese
Trefwoord pindasaus recept, pindasaus zelfgemaakt, recept pindasaus, zelfgemaakte pindasaus, zelfgemaakte pindasaus recept
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 5 personen
calorieën 100kcal
Kosten 5

Ingrediënten

 • 0.5 liter halfvolle melk
 • 4 eetlepels 100% pindakaas
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel ketchup
 • 2 theelepels smokey sriracha of willekeurige sambal

Instructies

 • Melk verwarmen
  Je begint door de 0.5 liter melk op te warmen in de steelpan. 
  melk aan de kook brengen
 • Pindakaas toevoegen
  Voeg de pindakaas toe en roer deze door de melk heen. 
  zelgemaakte pindasaus pindakaas toevoegen
 • Ketchup, ketjap en smokey sriracha toevoegen
  Nadat je de pindakaas hebt doorgeroerd voeg je de ketchup, ketjap en smokey sriracha toe. Dit mag in willekeurige volgorde. Je roert vervolgens de saus door totdat deze licht suddert. Je zal zien dat naar verloop van tijd (ca. 10 minuten) de saus wat steeds dikker wordt en dat de pindakaas een emulsie begint te vormen met de melk en andere ingrediënten. Het mooie van het zelf maken van je saus is dat je dus hier ook kunt bepalen hoe dik je de saus wil hebben. Vind je hem nog niet dik genoeg? Laat hem dan simpelweg wat langer op het vuur staan. Vergeet niet te roeren want het is natuurlijk zonde als je saus aankoekt en verbrand. 
  zelgemaakte pindasaus ketchup
 • Opdienen van je pindasaus
  Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt kan je het opdienen. In ons geval doen wij dit in combinatie met ons kipspiesen recept, wat gefrituurde uitjes en cassave kroepoek! Zo zie je maar weer, lekker hoeft echt niet moeilijk te zijn! 
  Kipspiesen BBQ recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.