Meteen naar de inhoud

Turn Don't Burn Damascus messenset 5-delig

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

Mooi dat je onze blog gevonden hebt! De reden dat je hier op terecht bent gekomen is waarschijnlijk omdat je opzoek bent naar het een messenset 5-delig. Nu hebben wij een heel mooi 5 delig messenset in de verkoop waar we erg trots op zijn en daar willen wij je onderstaand meer over vertellen! Heb je de tijd niet om de onderstaande post helemaal te lezen en ben je benieuwd om wat voor een set het dan precies gaat? Klik dan op Damascus style messen set en ga direct naar onze webshop.

Wat zoek je precies in een 5 delig messenset? 

Er zijn natuurlijk een paar belangrijke aspecten als je kijkt naar de aankoop van een messen set. Allereerst moet het natuurlijk goed snijden en koop je een messen set om je ervaring in de keuken of tijdens de BBQ makkelijker te maken, want wat is er nou meer vervelender dan een bot mes? Daarom zijn onze messen vervaardigd uit Duits hoog carbonaat staal genaamd 7Cr17 en is dit staal gehard tot een HRC van 60. HRC ofwel rockwellhardheid is een schaal die in het leven is geroepen om bepaalde kwaliteit te kunnen waarborgen en om zo als consument precies te weten wat je in huis haalt. Daarnaast is de 7Cr17 metaalsoort erg sterk en doordat deze zo sterk is gaan deze messen zo 10 jaar mee.

Het handvat is gemaakt van Pakka hout. Dit is het meest voorkomende materiaal op het handvat van Japanse koksmessen. Het is een vorm van berkenhouten multiplex. Het berkenhout is onder vacuüm geïmpregneerd met een zwarte kleurstof en is daarna onder hoge druk nogmaals geïmpregneerd met hars. Het materiaal krijgt daardoor de eigenschappen  van hoge dichtheid hardhout. De zeer hoge dichtheid en het gebruik van hars tijdens het productieproces maakt het materiaal zeer waterresistant en stevig waardoor het perfect is voor toepassing op onze keukenmessen. Het materiaal is zeer stabiel en zal daarom niet vervormen.

Verder wil je natuurlijk verschillende soorten messen voor verschillende snij klussen. We gaan je daarom hieronder de messen stuk voor stuk even beschrijven en laten zien, gewoon omdat het kan. We beginnen van groot naar klein.

Koksmes 

33cm totale lengte – 20,5cm lemmet lengte – 200 gram gewicht.

Het koksmes is een van de belangrijkste en meest gebruikte gereedschappen in de professionele keuken. Koksmessen hebben een specifieke vorm die door de jaren heen geëvolueerd is om vooral snij taken optimaal te vervullen. Dit mes is dus erg geschikt om op hoge snelheid groenten en vlees te snijden. Vanwege zijn grote is dit mes wel wat minder geschikt voor bijvoorbeeld schillen, daar hebben we dan weer andere messen voor. 

messenset 5-delig koksmes

Santokumes 

31cm totale lengte – 18cm lemmet lengte – 191 gram gewicht. 
Het Santokumes is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en dit is wel echt mijn fovariete keuken mes al zeg ik het zelf. De naam Santoku staat voor ‘drie deugden’ wat betekend dat dit mes voornamelijk gespecialiseerd is in 3 dingen: plakken snijden, dobbelsteentjes maken en fijn snijden. Vanwege het bredere lemmet in tegenstelling tot het koksmes heb je voor je handgreep nog meer ruimte tot de snijplank, dit geeft veel controle en je kan zo met hoge snelheid en precisie snijden. Dit mes is ook wat dunner en lichter als het koksmes welke we hiervoor uit hebben gelicht, dit wordt als vele ook als prettig ervaren. Een super mes voor precisiewerk en een mooie toevoeging aan ons messenset 5-delig. 
messenset 5-delig Santokumes

Cleaver/Hakmes

30.5cm totale lengte – 18cm lemmet lengte – 217 gram gewicht.
Dit brute hakmes ofwel cleaver komt oorspronkelijk uit de chinese cultuur. Het gaat daar onder de noemer caidao en wordt vrijwel voor alle snijklussen gebruikt. De reden dat we dit aan onze messenset hebben toegevoegd is vanwege het uitstekende gebruik bij de wat zwaardere snij en hak klussen. Mocht je dus een stuk vlees met wat bot of veel spier hebben dan is dit gereedschap uitermate geschikt. Je ziet daarnaast aan het gewicht dat dit de zwaarste is van de 5 messen uit de messenset 5-delig. Het gewicht helpt uiteindelijk ook weer mee bij het hakken. Daarnaast hoeven we natuurlijk weinig te zeggen over de looks van dit mes want wat ziet dit er gaaf uit. 
messenset 5-delig Cleaver/Hakmes

Groentemes

24cm totale lengte – 12.5cm lemmet lengte – 104 gram gewicht. 
Mijn favoriete santokumes maar dan in het klein! Zoals we net bovenstaand al vermelde is het met de santoku vanwege zijn grootte niet helemaal mogelijk op ook de wat kleinere snij klussen aan te pakken. Althans dit is verre van ideaal. Dit mes is dus top voor het snijden van bijvoorbeeld groente. Denk aan paprika, komkommer, tomaat en dat soort zaken. Net wat kleiner en verfijnder voor meer comfort tijdens het snijden. 
kleine santokumes damascus style

Keukenmesje/officemes 

20.5cm totale lengte – 9.5cm lemmet lengte – 86 gram gewicht. 

Het welbekende keukenmes ofwel officemes! Wie kent deze nou niet. Perfect voor het schillen van aardappels, appels, peren en wat dan maar ook. Deze kleine allrounder is perfect voor alle klussen die je net wat te onhandig worden met de santoku of koksmessen en is daarom een perfecte additie in onze messenset.  

keukenmes damascus style

Nou dat was me wel weer een beetje info! Ik hoop dat ik je met bovenstaande uitleg heb vermaakt en dat je een duidelijk beeld hebt van wat onze messenset precies allemaal inhoudt en kan! Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.

Mocht je naast een messenset 5-delig nou ook nog opzoek zijn naar andere items om je BBQ ervaring te verbeteren kijk dan gerust eens op onze webshop of op onze blog over Leren BBQ schorten en onze grote variatie van BBQ rubs & sauzen. Ik weet namelijk bijna zeker dat er wel wat voor je tussen zit! 

En ben je wat inspiratieloos op het gebied van recepten en BBQ gerechten? Kijk dan eens naar onze Buikspek, Shortribs, Picanha, Bavette rollade en Pulled pork recepten. Er zit vast wat voor je tussen! 

Mocht je naar aanleiding van deze blogpost over de Turn Don’t Burn messenset nou vragen en/of opmerkingen hebben dan horen wij dat natuurlijk graag! Je kan ons dan bereiken via whatsapp op de website, het contactformulier of de verschillende social media platformen.

Veel snij en hak plezier gewenst,

Turn Don’t Burn

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.