Meteen naar de inhoud

Reverse seared Tomahawk BBQ recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

Wat een monster stuk vlees is dit zeg, de tomahawk! Tijdens de bereiding en bij het eten van dit stuk vlees krijg je werkelijk echt een beetje het flinstones gevoel. De neanderthalers zijn er in ieder geval niks bij! Maar goed, ik dwaal wat af. Wij gaan je in ieder geval in dit Tomahawk BBQ recept laten zien hoe je dit stuk vlees volgens onze kijk het best kan bereiden!

Wat is een Tomahawk steak precies?

De tomahawk steak stamt af van het wapen van de indianen, de tomahawk bijl. Het vlees heeft deze naam gekregen vanwege de lichte ronding in het bot en de minimaal 5 cm dikke en 1 kg wegende ribeye die zich aan het uiteinde bevindt. De tomahawk steak wordt in sommige werelddelen ook wel de cowboysteak genoemd. De tomahawk steak komt uit het ribstuk van de fijne rib van het rund. Andere steaks die uit dit deel worden gesneden zijn onder andere de entrecote en de ribeye. De tomahawk is net als de ribeye voorzien van een mooie marmering van het vet waardoor dit bij de juiste bereiding een mals stuk vlees is wat bijna wegsmelt in je mond.

Waar begin je bij dit reverse seared tomahawk BBQ recept?

Om te beginnen heb je eigenlijk maar 3 ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.

Tomahawk steak 1,5kg

Wij zijn voor onze tomahawk steak op bezoek geweest bij de lokale slager. Hier zijn we erg tevreden over de prijs-kwaliteit verhouding die wordt verkocht. Ik zou zeggen, rij zelf eens langs de lokale slager om te kijken of die je kan helpen met een prachtig stuk vlees als dit. Mocht je geen slager in de buurt hebben dan kan je altijd een van de vele vlees webshops bezoeken. Die hebben vaak ook wel leuke acties! 
 

Peper

Vers gemalen zwarte peper

Zout

In dit geval hebben wij gekozen voor roze Himalaya zout maar je kan hier werkelijk alle soorten zout op gebruiken

Rookhout

Tijdens het indirecte gedeelte van de bereiding hebben we hier onze whisky vaten houten chunks gebruikt. Deze geven een mooie zware iets zoete rook af wat perfect samen gaat met de tomahawk steak. Eikenhout of Hickory zou hier ook erg goed bij gaan mocht je niet over whisky houten chunks beschikken.

Stap 1, Op kamertemperatuur laten komen en bestrooien met zout. 

Haal ongeveer 1 uur van tevoren de tomahawk uit de koelkast om deze op kamer temperatuur te laten komen. Na een half uur dep je het vlees droog en bestrooi je het royaal met zout zodat dit nog 30 minuten in kan trekken. Aangezien het een behoorlijk stuk vlees is en je de smaken ook in het vlees tegen wil komen doe je dit zouten best royaal. 
tomahawk bbq

Stap 2, Reverse sear toepassen 

Maak de BBQ klaar voor een indirecte verwarmingszone van rond de 120 graden Celsius. We gaan de zogenoemde reverse sear methode toepassen wat betekend dat we het vlees van binnen uit gaar gaan maken en pas als laatste de mooie grillstrepen zullen toepassen. Met deze grill methode kan je het vlees en de gaarheid beter controleren, dit is namelijk bij stukken vlees van deze dikte nog wel eens een probleem als je deze op een gloeiend hete BBQ legt. Je heb dan namelijk de kans dat het vlees van binnen nog helemaal rood is terwijl deze van de buitenkant al tegen het verbrande aan zit. 

Je laat het vlees gedurende 2 uur of totdat je 48 graden kerntemperatuur hebt bereikt liggen op de BBQ. Mocht je niet over een thermometer beschikken dan raad ik je toch aan om er eentje aan te schaffen. Het is namelijk erg lastig om de steak op de gewenste gaarheid te krijgen zonder dat je een thermometer hebt. Deze stap is tevens ook het moment dat je 2 chunks rookhout toevoegt vlak voordat het vlees erop gaat zodat het deze 2 uur durende periode mooi kan roken en die fantastische whisky smaak op kan nemen. 

tomahawk bbq

Stap 3, Afgrillen 

Nadat je de tomahawk van de BBQ af hebt gehaald na het indirect garen laat je dit even 5 minuten rusten. In die tijd verander je de indirecte zone naar een directe zone en zorg je ervoor dat je de BBQ flink opstookt zodat deze een 230-250 graden bereikt en je direct boven het vuur kan grillen. Je doet het grillen vervolgens heel kort (3 minuten per kant of totdat je 54-56 graden kerntemperatuur bereikt) om en om zodat je de mooie donkere grillstrepen krijgt zoals op onderstaande foto. 
tomahawk

Stap 4, laten rusten en eten maar.

Nadat je de tomahawk van de BBQ hebt afgehaald laat je deze gedurende 10 minuten rusten onder aluminium folie zodat het vocht wat aan de oppervlakte ligt mooi weer terug het vlees in kan trekken. Verwijder eerst het bot en snij daarna de steak in mooie plakken. Nu rest er verder niets meer dan genieten! 

Mocht je bovenstaand Tomahawk BBQ recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of natuurlijk via een van onze sociale media kanalen! We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt!

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Als je tevens van plan bent je BBQ arsenaal te upgraden kijk dan eens in onze webshop naar de verschillende BBQ’s. We hebben daarnaast een steeds groter assortiment met verschillende accessoires, rubs, sauzen, rookhout en meer! Er zit vast wel iets voor je tussen. 

Naast onze tomahawk hebben we ook nog eens reeds andere BBQ recepten gemaakt. Ben je op zoek naar een andere soort BBQ hoofdgerecht? Kijk dan eens naar onze Knapperige Buikspek, Pink Devil Short Ribs BBQ recept, The Hulk Pulled Pork recept, Reverse seared Tri-Tip recept of Bavette rollade recept.

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen wij het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

tomahawk bbq
Afdrukken Pin
4.50 van 2 stemmen

Reverse Seared Tomahawk van de BBQ

Dit overheerlijke flintstones style stuk vlees is een aanrader voor iedere vlees en BBQ liefhebber!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord BBQ Tomahawk, Tomahawk BBQ, Tomahawk BBQ recept, Tomahawk maken, Tomahawk recept, Tomahawk steak
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur 10 minuten
Porties 2
calorieën 600kcal
Kosten 20

Uitrusting

 • 2 chunks whisky vaten rookhout

Ingrediënten

 • 1.5 KG Tomahawk steak
 • 2 eetlepels zout
 • 1 eetlepel peper

Instructies

 • Op kamertemperatuur laten komen en bestrooien met zout. 
  Haal ongeveer 1 uur van tevoren de tomahawk uit de koelkast om deze op kamer temperatuur te laten komen. Na een half uur dep je het vlees droog en bestrooi je het royaal met zout zodat dit nog 30 minuten in kan trekken. Aangezien het een behoorlijk stuk vlees is en je de smaken ook in het vlees tegen wil komen doe je dit zouten best royaal. 
  tomahawk bbq
 • Reverse sear toepassen 
  Maak de BBQ klaar voor een indirecte verwarmingszone van rond de 120 graden Celsius. We gaan de zogenoemde reverse sear methode toepassen wat betekend dat we het vlees van binnen uit gaar gaan maken en pas als laatste de mooie grillstrepen zullen toepassen. Met deze grill methode kan je het vlees en de gaarheid beter controleren, dit is namelijk bij stukken vlees van deze dikte nog wel eens een probleem als je deze op een gloeiend hete BBQ legt. Je heb dan namelijk de kans dat het vlees van binnen nog helemaal rood is terwijl deze van de buitenkant al tegen het verbrande aan zit. 
  Je laat het vlees gedurende 2 uur of totdat je 48 graden kerntemperatuur hebt bereikt liggen op de BBQ. Mocht je niet over een thermometer beschikken dan raad ik je toch aan om er eentje aan te schaffen. Het is namelijk erg lastig om de steak op de gewenste gaarheid te krijgen zonder dat je een thermometer hebt. Deze stap is tevens ook het moment dat je 2 chunks rookhout toevoegt vlak voordat het vlees erop gaat zodat het deze 2 uur durende periode mooi kan roken en die fantastische whisky smaak op kan nemen. 
  tomahawk bbq
 • Af grillen 
  Nadat je de tomahawk van de BBQ af hebt gehaald na het indirect garen laat je dit even 5 minuten rusten. In die tijd verander je de indirecte zone naar een directe zone en zorg je ervoor dat je de BBQ flink opstookt zodat deze een 230-250 graden bereikt en je direct boven het vuur kan grillen. Je doet het grillen vervolgens heel kort (3 minuten per kant of totdat je 54-56 graden kerntemperatuur bereikt) om en om zodat je de mooie donkere grillstrepen krijgt zoals op onderstaande foto. 
  Nadat je de tomahawk van de BBQ hebt afgehaald laat je deze gedurende 10 minuten rusten onder aluminium folie zodat het vocht wat aan de oppervlakte ligt mooi weer terug het vlees in kan trekken. Verwijder eerst het bot en snij daarna de steak in mooie plakken. Nu rest er verder niets meer dan genieten! 
  tomahawk

3 reacties op “Reverse seared Tomahawk BBQ recept”

 1. 79ffe59ebb9a36bd46ce35f6cc7db17d?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

  4 sterren
  Vraag. Voorverwarmen tot 52 graden, daarna af fakkelen. Maar 52 graden is toch in de basis al medium gegaard. Met aflikken gaat hij toch veel te ver?

  1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

   Goedemiddag Simon!

   Goede vraag,ik gaar meestal door naar 55-56 graden voor medium. Dus dan heb je vanaf het indirecte gedeelte tot het eindresultaat 4 graden speling. Als je het gevoel hebt dat dit te weinig is kan je ook het indirecte gedeelte stoppen bij 48-50 graden. Dan heb je meer speling.

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.