Meteen naar de inhoud

Shortribs BBQ recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 7, 7-7-2021

Een opkomende parel die je zelf waarschijnlijk nog niet vaak hebt gemaakt? Shortribs ofwel runder spareribs zijn steeds meer opkomend en wij gaan je precies uitleggen waarom het echt wel de moeite waard is om dit BBQ short ribs recept te maken.

Wat zijn shortribs precies?

De naam zegt het al wel, ribs ofwel de ribben van de koe. Zoals je kan zien op de foto’s zijn deze aanzienlijk groter dan de wel bekende varkens spareribs. Deze runder ribben worden gesneden uit de borstkast van het rund en zijn er in 3 verschillende soorten. Onder ribben, fijne ribben en klap ribben. Wij gaan in dit recept voor de klap ribben welke in deze het goedkoopste stuk rib is maar met de juiste bereiding super tot zijn recht komt.

Waar begin je bij dit BBQ short ribs recept?

Om te beginnen heb je een maar een aantal ingrediënten nodig om dit heerlijke stuk vlees te bereiden. Ik zet ze hier onder even voor je op een rijtje.

Runder short ribs ca. 1.5kg.

We hebben hier gekozen voor klaprib shortribs welke wij hebben gekocht bij de lokale slager. De ribben hadden de juiste marmering van vet door het vlees wat uiteindelijk de malsheid weer ten goede kwam. Je kan naast de lokale slager ook eens kijken bij een van de vele vlees webshops/webwinkels. Hier heb je vaak leuke aanbiedingen voor short ribs of andere stukken vlees.

Pink Devil BBQ Rub

Voor deze bereiding hebben we gekozen voor de Pink Devil BBQ Rub welke door de gerookte knoflook smaak goed tot zijn recht komt op dit stuk vlees. De rub is ook erg geschikt voor de low & slow bereiding die dit stuk vlees vereist.

Rookhout

Bij voorkeur mag hier gekozen worden voor de wat zwaardere houtsoorten zoals hickory of eiken. Het is namelijk ook een zwaar en smaakvol stuk vlees en deze zware houtsoorten matchen daarom dus ook perfect met de karakteristieken van het vlees. Wij hebben in onze bereiding de eiken houten chunks genomen.

Appelsap in combinatie met appelcider azijn

We gebruiken dit om het vlees te voorzien van vocht tijdens de bereiding. Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt en de malsheid behoudt die je wil bereiken. De exacte verhouding krijg je verderop in het recept te zien.

Tijd

Voor dit recept heb je 8 a 9 uur BBQ tijd nodig. Mocht je dus rond de klok van 6 avonds willen eten dan dient dit stuk vlees om 10 uur ochtends al op de BBQ te gaan. Wees niet bang, de tijd die het kost om dit gerecht te bereiden is het echt helemaal waard!

Stap 1, Vlies verwijderen en Rub toepassen

Allereerst begin je met het verwijderen van het vlies dat zich bevindt op de achterkant van de ribben. Dit vlies zit behoorlijk vast dus het kan best wat kracht vergen om dit los te krijgen. Zorg dat je dit vlies verwijderd van uit het begin van de ribs en daar een begin maakt om het los te peuteren. Als het goed is trek je het daarna in zijn geheel van het vlees en bot. Nadat je de vlies hebt verwijderd dep je het vlees droog met keukenpapier en pas je de Pink Devil BBQ Rub toe. Je kan dit best royaal aanbrengen aangezien het een stuk vlees is van 1.5kg en we graag willen dat dit zoveel mogelijk in het vlees trekt. Na het rubben laat je de short ribs onafgedekt overnachten in de koelkast. Op deze manier kan de Kruidenmix goed in het vlees trekken en komen de smaken in het eindproduct beter tot zijn recht. 
Shortribs BBQ

Stap 2, Roken 

Nadat de Short ribs een nacht in de koelkast hebben overnacht is het tijd om deze te bereiden op de BBQ. Het is hierbij de bedoeling dat je de BBQ voorbereid voor 110 graden indirecte verhitting. Voeg op dit moment van de voorbereiding ook het rookhout toe en zorg dat het rookhout niet allemaal op de kolen terecht komt die al aanstaan maar verspreid het ook in gedeeltes van de BBQ die later gaan gloeien voor een mooie verdeling van de rooksmaak gedurende het 8-9 uur durende proces. 
Gesprayede Shortribs

Stap 3, Appelsap sprayen en temperatuur controleren. 

Gedurende de laatste stap spray je de shortribs ongeveer elk uur in met het appelsap/appelciderazijn mengsel. Dit zorgt ervoor dat je het vlees mooi sappig houdt en dit gaat ten goede van het eindproduct. Begin wel pas met het sprayen van de appelsap/appelciderazijn na minimaal 3 uur indirecte bereiding zonder te sprayen zodat de bark/kruidenkorst zich mooi kan vormen. Zorg daarnaast dat je gedurende de 8-9 uur bereiding de temperatuur geleidelijk houdt rond de 110 graden. Mocht het zijn dat de BBQ iets daarboven of daar beneden komt is dat niet heel erg maar houdt 110 aan als midden temperatuur. 

Stap 4,  laten rusten en serveren maar!

Als je de juiste malsheid hebt bereikt haal je het vlees van de BBQ en laat je het gedurende 30 minuten rusten. Ja dit is erg lastig, dat weten we maar dit zorgt ervoor dat al het vocht welke op het vlees is gaan liggen de kans krijgt om terug het vlees in te trekken. Dit zorgt uiteindelijk voor een vele malsere rib en dat willen we natuurlijk allemaal. 

Lekkere BBQ short ribs dachten wij zo! Het eten van dit stuk vlees haalt werkelijk het oermens in je naar boven.

Serveren van de shortribs

Mocht je bovenstaand BBQ short ribs recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via social media! We zien dit soort plaatjes en recepten namelijk graag voorbij komen!

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Ben je toevallig zelf op zoek om je BBQ game te upgraden en lijkt het je ook wel wat om BBQ shortribs te maken zoals ons? Kijk dan nu naar ons BBQ rubs assortiment en kies uit de vele Rubs en Sauzen.

Ben je benieuwd naar een van onze eerdere recepten? Kijk dan op onze BBQ recepten pagina welke te vinden is boven in het menu of kijk naar een van de onderstaande recepten!

Knapperige Buikspek BBQ recept
Atomic Buffalo Turds(ABT’s)/Jalapeño poppers BBQ recept
Shotgun Shells/Gevulde Canneloni BBQ recept
Spareribs recept volgens de 3-2-1 methode? Klik hier!
Bavette rollade BBQ recept
Moink balls recept ala Turndontburn.

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.

En denk eraan,

Turn don’t Burn

Serveren van de shortribs
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Short ribs BBQ Recept

Op dit recept vindt je alle info om heerlijke short ribs te bereiden van de BBQ!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, ribs
Trefwoord bbq short ribs, BBQ shortribs, short ribs, short ribs bbq, short ribs recept, Shortrib BBQ recept, shortribs, Shortribs BBQ, shortribs op de bbq, shortribs recept
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 1 dag 8 uur
Porties 3 personen
calorieën 500kcal
Kosten 35 euro

Uitrusting

 • BBQ met smoker
 • Houtskool
 • Rookhout (hickory, eiken
 • plantenspuit
 • kernthermometer

Ingrediënten

 • 1.5 KG Runder Shortrib Te koop bij de slager of bij een van de vele vleeswebshops.
 • 3 eetlepels Pink Devil BBQ Rub
 • 450 ml appelsap
 • 150 ml appelcider azijn

Instructies

 • vlies aan de binnenkant van de ribben voorzichtig verwijderen.
 • Shortribs inrubben met BBQ Rub en bij voorkeur gedurende 24 uur zonder bedekking in de koelkast bewaren
 • BBQ voorbereiden op 90-110 graden voor low & slow bereiding.
 • Plaats het rookhout net voordat je het vlees toevoegt op en net naast de kolen. Zodat je niet in een keer al het rookhout op brand.
  Shortribs BBQ
 • Laat het vlees gedurende 8 of 9 uur en tot een kerntemperatuur van 90-95 graden liggen en spray elk uur in met appelsap, op deze manier blijft het vlees goed mals.
  insprayen met appelsap

4 reacties op “Shortribs BBQ recept”

  1. Goedenavond Steef,

   Het recept heb ik vorig jaar geschreven, ondertussen zijn de prijzen wel iets anders. Heb de prijs inmiddels wat aangepast. Als je goed kijkt online dan kan je wel voor mooie geld short ribs kopen, kijk bijvoorbeeld eens bij Beimer.

   Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.