Meteen naar de inhoud

Knapperige Buikspek BBQ recept.

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 5, 30-9-2021

Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van onze mooie BBQ recepten! Dit keer ga ik jullie vertellen hoe je overheerlijke knapperige buikspek kan maken van de BBQ. Ben je dus opzoek naar een Buikspek BBQ recept? Of volg je ons al een tijdje? Lees dan gerust verder terwijl ik jullie meeneem in de wondere wereld van buikspek. Dit is een niet duur stuk vlees wat je met wat liefde heerlijk kunt bereiden.

Wat is buikspek precies?

Buikspek is het gedeelte van het varken waar de welbekende plakjes ontbijtspek van gemaakt worden die je vast wel eens in de supermarkt hebt gekocht voor onder je gebakken eitje. Wij gebruiken voor dit recept een groot stuk buikspek van ca. 1.5kg inclusief zwoerd. Zwoerd staat voor de huid en waar ze in veel gevallen kiezen om deze te verwijderen kunnen wij hier wel iets moois mee. De traditie om het zwoerd mee te nemen tijdens de bereiding van het product komt van oudsher vanuit de Aziatische landen. We zien bijvoorbeeld als we bij de lokale chinees Babi pangang bestellen en daar de saus apart doen dat we een zelfde soort knapperig product krijgen.

Waar begin je bij dit Buikspek BBQ recept? 

Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.

Buikspek van ca 1.5kg MET zwoerd.

Je zal jezelf wel afvragen, waar haal ik een stuk vlees van dit formaat? Het mooie hiervan is dat vleesproducenten vandaag de dag heel erg inspelen op het primitieve BBQ-en met grote stukken vlees.  Er zijn ondertussen veel winkels en slagers waar je deze stukken kunt kopen. Zo kan je vaak bij je lokale slager terecht of in ons geval bij een van de vele vlees webshops waar ze een ruim assortiment hebben en je vaak voor een leuke prijs echte kwaliteit koopt.

BBQ Rub/Kruidenmix 

Wij hebben hier gekozen voor de Fast and Flavoured NO SALT BBQ Rub. De reden dat we dit hebben gedaan is omdat buikspek van zichzelf al behoorlijk zout bevat wat maakt dan een BBQ rub zonder zout dus een perfecte keuze is. Het allround smaakpallet van de fast and flavoured maakt het vlees erg smaakvol en is een goede additie in dit gerecht. 

Zout

Om het zwoerd (de huid) knapperig te maken dienen we dit zo goed mogelijk te onttrekken van vocht. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft zout als eigenschap dat het vocht vasthoudt/onttrekt uit hetgeen waar je het toepast. Je hebt hier dus flink wat van nodig.

Zonnebloemolie 

Nadat je in het proces het zout van de huid afveegt is het zaak dat je een dun laagje zonnebloem olie toevoegt om het knapperig maken een handje te helpen. Je hebt hier dus een beetje van nodig. ongeveer 2 eetlepels. 

Kersen houten rookhout chunks

2 chunks kersenhout gebruik je voor het eerste gedeelte van de indirecte bereiding om het vlees een mooie licht zoete rooksmaak mee te geven. Kersen houten chunks zijn in onze webshop te verkrijgen. 

Tijd

Terwijl je voor dit gerecht maar 3 producten nodig hebt kost het je wel wat tijd. Je bent al met al wel zo’n 5 uur bezig voordat je van het eindproduct kan genieten dus neem dit mee in je voorbereiding.

Stap 1, Schoonmaken en kruiden

Je begint bij voorkeur de dag voordat je het vlees gaat bereiden met schoonmaken en kruiden. Het is belangrijk dat je zorgt dat de spek over de gehele lengte even dik is, als dit namelijk niet op gelijke hoogte in de BBQ ligt krijg je niet over de gehele lengte dat knapperige effect waar je naar op zoek bent. Bij het op smaak brengen van vlees geldt de regel, hoe langer hoe beter. Zorg dus dat je bij voorkeur 24 uur en minimaal 3 uur van tevoren het vlees kruidt. Doe je dit 24 uur van tevoren dan hebben de kruiden echt kans om helemaal in je vlees te trekken en ga je dit uiteindelijk merken in de smaak van het eindproduct. LET OP, Zorg dat je het zwoerd (de huid) niet raakt met de kruidenmix. Leg de buikspek na het kruiden met het zwoerd naar boven onafgedekt in de koelkast.
kruiden van porkbelly

Stap 2, Zwoerd royaal bedekken met zout 

Op de ochtend van de BBQ haal je de buikspek uit de koelkast. Je gaat nu royaal zout toepassen op de zwoerd zoals op onderstaande foto. Wees hier niet te zuinig mee want het is de bedoeling dat we zoveel mogelijk van het vocht uit de huid onttrekken. Dit doen we om de huid uiteindelijke de knapperige structuur te geven die we graag willen bereiken. Zorg dat dit minimaal 4 uur onafgedekt in de koelkast kan rusten. 
buikspek met zout bedekken

Stap 3, Roken

Nadat de Buikspek 4 uur in de koelkast heeft gerust is het tijd om het op de BBQ te leggen. Je laat de buikspek in de eerste fase bedekt met zout en verwijderd dit na ongeveer 1 uur roken op de BBQ. Zoals op onderstaande foto heb ik het zout er gewoon afgeschoven zo de lekbak in die ik eronder heb gezet. Vervolgens strijk je met een kwast of een stukje keukenpapier een dun laagje zonnebloemolie over de huid. Dit laagje zonnebloemolie helpt de huid om extra knapperig te worden, vergeet dit dus niet. De BBQ heb je bij deze eerste fase op 120-130 graden celsius en dit is ook tevens het moment dat je de kersen houten chunks toevoegt. Deze fase duurt totdat het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt. 
buikspek roken

Stap 4, Het knapperig maken van het zwoerd.

Steek voor de laatste fase je BBQ flink op naar 250-260 graden Celsius en behoudt de indirecte hitte. Haal in de tijd dat je de BBQ opstookt de buikspek van de BBQ en bedek het onderste (vlees) gedeelte met aluminiumfolie zodat alleen het zwoerd blootgesteld wordt aan de hitte. Vanaf een minuut of 10 zal je zien dat er kleine bubbeltjes beginnen te vormen op de zwoerd en dat deze knapperig gaat worden. Het kan 30-40 minuten duren voordat de gehele zwoerd mooi knapperig is, wees dus geduldig. 

Ga na 30-40 minuten eens met je mes over het zwoerd, mocht het dan zo zijn dat je nog niet de gewenste crisp hebt dan kan je er altijd nog voor kiezen om de buikspek even kort met het zwoerd naar beneden direct boven de kolen te doen. Stel dat je hier voor kiest kijk dan aub wel uit aangezien het heel snel te hard kan gaan op deze manier.  

inpakken pork belly

Stap 5, genieten. 

Nadat je het vlees van de BBQ hebt gehaald en dit even hebt laten rusten kan je het aansnijden en zal je worden verblijd door het geluid dat je mes maakt met het doorsnijden van het vlees. Het kraakt alle kanten op! Je zal ook zien dat door de langere bereiding het vet helemaal door het vlees is getrokken en dit een malse samenstelling is geworden met natuurlijk een heerlijk krokant laagje! Wij zijn het er in ieder geval wel over eens dat dit één van de betere buikspek BBQ recepten is!

buikspek bbq

Mocht je bovenstaand Buikspek BBQ recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. 

Mocht je de Fast and Flavoured no salt Rub of andere rubs die vermeld zijn in dit recept nou interessant vinden? Kijk dan vooral eens naar ons volledige assortiment BBQ rubs in de webshop. We hebben daarnaast altijd leuke acties onder de categorie voordeelpakketten waar je voor mooie prijzen je rubs en andere producten kan kopen! 

Ben je benieuwd naar een van onze eerdere recepten? Kijk dan op onze BBQ recepten pagina! Of kijk naar een van de volgende recepten : Atomic Buffalo TurdsShotgun ShellsMoink Balls, Bavette Rollade, Picanha.

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.

En denk eraan,

Turn don’t Burn

Buikspek BBQ aangesneden
Afdrukken Pin
5 van 4 stemmen

Knapperige buikspek BBQ recept

Dit recept laat je zien hoe je perfecte knapperige buikspek kunt maken van de BBQ
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord barbeque buikspek, bbq buikspek, buikspek barbeque, buikspek bbq, knapperige buikspek van de bbq
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 4 uur
Porties 6 personen
calorieën 600kcal
Kosten 20

Ingrediënten

 • 1,5 KG Buikspek met zwoerd
 • 4 eetlepels BBQ Rub
 • 300 gram zout
 • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

 • Schoonmaken en kruiden
  Je begint bij voorkeur de dag voordat je het vlees gaat bereiden met schoonmaken en kruiden. Het is belangrijk dat je zorgt dat de spek over de gehele lengte even dik is, als dit namelijk niet op gelijke hoogte in de BBQ ligt krijg je niet over de gehele lengte dat knapperige effect waar je naar op zoek bent. Bij het op smaak brengen van vlees geldt namelijk de regel, hoe langer hoe beter. Zorg dus dat je bij voorkeur 24 uur en minimaal 3 uur van tevoren het vlees kruidt. Doe je dit 24 uur van tevoren dan hebben de kruiden echt kans om helemaal in je vlees te trekken en ga je dit uiteindelijk merken in de smaak van het eindproduct. LET OP, Zorg dat je het zwoerd (de huid) niet raakt met de kruidenmix. Leg de buikspek na het kruiden met het zwoerd naar boven onafgedekt in de koelkast.
  buikspek schoonmaken
 • Zwoerd royaal bedekken met zout 
  Op de ochtend van de BBQ haal je de buikspek uit de koelkast. Je gaat nu royaal zout toepassen op de zwoerd zoals op onderstaande foto. Wees hier niet te zuinig mee want het is de bedoeling dat we zoveel mogelijk van het vocht uit de huid onttrekken. Dit doen we om de huid uiteindelijke de knapperige structuur te geven die we graag willen bereiken. Zorg dat dit minimaal 4 uur onafgedekt in de koelkast kan rusten. 
  buikspek met zout bedekken
 • Roken
  Nadat de Buikspek 4 uur in de koelkast heeft gerust is het tijd om het op de BBQ te leggen. Je laat de buikspek in de eerste fase bedekt met zout en verwijderd dit na ongeveer 1 uur roken op de BBQ. Zoals op onderstaande foto heb ik het zout er gewoon afgeschoven zo de lekbak in die ik eronder heb gezet. Vervolgens strijk je met een kwast of een stukje keukenpapier een dun laagje zonnebloemolie over de huid. Dit laagje zonnebloemolie helpt de huid om extra knapperig te worden, vergeet dit dus niet. De BBQ heb je bij deze eerste fase op 120-130 graden Celsius en dit is ook tevens het moment dat je de kersen houten chunks toevoegt. Deze fase duurt totdat het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt. 
  buikspek roken
 • Het knapperig maken van het zwoerd
  Steek voor de laatste fase je BBQ flink op naar 250-260 graden Celsius en behoudt de indirecte hitte. Haal in de tijd dat je de BBQ opstookt de buikspek van de BBQ en bedek het onderste (vlees) gedeelte met aluminiumfolie zodat alleen het zwoerd blootgesteld wordt aan de hitte. Vanaf een minuut of 10 zal je zien dat er kleine bubbeltjes beginnen te vormen op de zwoerd en dat deze knapperig gaat worden. Het kan 30-40 minuten duren voordat de gehele zwoerd mooi knapperig is, wees dus geduldig. 
  Ga na 30-40 minuten eens met je mes over het zwoerd, mocht het dan zo zijn dat je nog niet de gewenste crisp hebt dan kan je er altijd nog voor kiezen om de buikspek even kort met het zwoerd naar beneden direct boven de kolen te doen. Stel dat je hier voor kiest kijk dan aub wel uit aangezien het heel snel te hard kan gaan op deze manier.  
  inpakken pork belly
 • Genieten
  Nadat je het vlees van de BBQ hebt gehaald en dit even hebt laten rusten kan je het aansnijden en zal je worden verblijd door het geluid dat je mes maakt met het doorsnijden van het vlees. Het kraakt alle kanten op! Je zal ook zien dat door de langere bereiding het vet helemaal door het vlees is getrokken en dit een malse samenstelling is geworden met natuurlijk een heerlijk krokant laagje! Wij zijn het er in ieder geval wel over eens dat dit één van de betere buikspek BBQ recepten is!
  Buikspek BBQ aangesneden

10 reacties op “Knapperige Buikspek BBQ recept”

 1. 5 sterren
  Wat een recept is dit zeg! Buikspek heb ik vaker klaar gemaakt maar niet met de BBQ rub. Door dit recept krijg je echt een lekkere knapperige korst wat de buikspek echt heerlijk maakt. Deze ga ik vaker bereiden, aanrader!

 2. Wachten beloond heerlijk knapperig buikspek vandaag zondag 22 mei voor tweede keer in een week bereid heerlijk

 3. Vandaag dit recept geprobeerd. Het duurde heel lang voordat de korst hard werd. Ik dacht ik haal hem eraf en ineens een keiharde korst. Zo hard dat ie bijna niet meer door te snijden. Tijdens het snijden viel de spek uit elkaar (in laagjes). Wel jammer want nu is t niet meer dan een sparerib zonder bot maar dan zouter. Volgende keer nogmaals proberen.

  1. Goedemorgen Alex,

   Wat jammer dat het deze keer niet gelukt is. Heb je de temperaturen en tijden aangehouden op het recept(aangezien je het hebt over heel lang voordat de korst hard werd)? Als je er voor zorgt dat het zout enkel in aanraking komt met de zwoerd moet het zoute effect heel erg meevallen. Zout kan namelijk door het zwoerd niet in het vlees trekken. Mocht het nu de volgende keer weer niet lukken stuur ons dan even een berichtje via whatsapp of facebook messenger, we denken graag met je mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.